onsdag 9 december 2009

Ojojoj......vem har makten?

Man dog efter polisingripande

GÖTEBORG. 24-årigen dog efter polisens ingripande.
Nu har vice chefsåklagare Bo Lindgren valt att lägga ner förundersökningen, trots att läkarna konstaterat att ingripandet hade samband med mannens död.
- Tydligen får man ha ihjäl någon, konstaterar den dödes bror.

Han är starkt kritisk till beslutet och säger att familjen funderar på att överklaga.
Händelsen som ledde till 24-åringens död inträffade natten till den 20 april förra året. Mannen var på fest i Gamlestan i Göteborg. På väg därifrån slog han sönder en bilruta. Polisen ingrep och efter ett kraftigt handgemäng fördes han bojad in i en polispiket.
Under färden hände något som gjorde att polismännen beslutade att köra honom till sjukhus. När han anlände till akuten var han livlös.
- Han hade ingen puls, berättar brodern.

Låg i koma

24-åringen låg i koma på intensivvårdsavdelningen i sex dygn innan han avled.
Den rättsmedicinska undersökningen visade bland annat att mannen hade drogen LSD i kroppen och förträngande åderförkalkning i en av hjärtats pulsådror. Döden orsakades av syrebrist i hjärnan.

Dog på grund av ingripandet


Läkaren skriver vidare att "dödsfallet har haft samband med polisens ingripande".
Men något brott har inte begåtts, konstaterar Bo Lindgren efter 14 månaders utredning. Åklagaren anser att det fanns skäl för ingripandet och att brottet varit försvarligt.
Kvävning och cirkulationskollaps kan dock inträffa om personen läggs på mage med händerna på ryggen hålls nedtryckt mot underlaget.
Åklagaren skriver visserligen att mannens andning och puls borde ha kontrollerats noggrannare och att han skulle ha satts i sittande läge.
Men poliserna har inte varit så oaktsamma att de kan ställas till straffrättsligt ansvar, menar Bo Lindgren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar